Pannenkoeken!
Als ik mijn zoon vraag wat hij wil eten weet ik het antwoord eigenlijk al: Pannenkoeken. Als ik er zelf zin in heb vraag ik dus waar hij zin in heeft ...
Sinds enige tijd ben ik de beste pannenkoeken bakker van de hele wereld: sinds ik afscheid moest nemen van mijn vader. Van hem heb ik het geleerd. Pannenkoeken bakken. Net als oliebollen bakken trouwens. Ik was ook een zoon die altijd hetzelfde antwoord gaf op de vraag wat hij wilde eten.
Het geheim achter een goede pannenkoek... vervang één derde van de melk door bier, en wees niet te zuinig met de eieren: per 100 gram meel een ei! Gebruik eens volkoren meel, en gooi wat havermoutvlokken door het beslag voor een goede bite.
Maar voor mij zijn pannenkoeken meer dan alleen lekker. Het is een mooie en fijne herinnering aan mijn vader. Het bakken is een mentale ontspanning. Het bier dat niet alleen in het beslag gaat, maar ook een onmisbaar ingredient is als drankje bij het bakken (en ik drink thuis zelden). De muziek die ik net iets te hard aan kan zetten tijdens het bakken...
Kortom. Ik bak niet alleen pannenkoeken als mijn zoon (of dochter, of vrouw, of ik) er zin in heeft. Ook als ik mentaal een opkikker nodig heb bak ik pannenkoeken. Voor mij zijn pannenkoeken het ultieme feel good food.